Τηλεπικοινωνίες

Στον παρακάτω πίνακα θα βρείτε την αναλυτική κατανομή συχνοτήτων στα βραχέα κύματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της I.A.R.U (International Amateur Radio Union) για την περιοχή 1 (Region 1), η οποία περιλαμβάνει την Ευρώπη, την Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Ασία.

Ο ραδιοερασιτεχνισμός είναι μια υπηρεσία ραδιοεπικοινωνίας, που έχει ως σκοπό την αυτοδιδασκαλία,

Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα όταν η ποιότητα επικοινωνίας είναι κακή, χρησιμοποιείται το φωνητικό αλφάβητο προκειμένου να γίνουν κατανοητές δυσνόητες λέξεις.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο «Κανονισμό Λειτουργίας Ερασιτεχνικών Σταθμών Ασυρμάτου» (Υ.Α Οικ. 38200/1136/2011), η χώρα διαχωρίζεται σε εννέα (9) γεωγραφικές περιοχές ραδιοερασιτεχνικών διακριτικών κλήσεως οι οποίες φαίνονται στον ακόλουθο πίνακα:

α/α Πρόθεμα διακριτικών κλήσης Ραδιοερασιτεχνικές περιοχές
1. SV1 ή SY1 Στερεά Ελλάδα
2. SV2 ή SY2 Κεντρική και δυτική Μακεδονία
3. SV3 ή SY3 Πελοπόννησος
4. SV4 ή SY4 Θεσσαλία
5. SV5 ή SY5 Νομός Δωδεκανήσου
6. SV6 ή SY6 Ήπειρος
7. SV7 ή SY7 Θράκη και ανατολική Μακεδονία
8. SV8 ή SY8 Όλα τα ΝΗΣΙΑ ανεξαρτήτως εάν ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας συμπεριλαμβανομένων των νήσων ΑΡΓΟΣΑΡΩΝΙΚΟΥ και της ΕΥΒΟΙΑΣ εκτός από τα νησιά που ανήκουν στους νομούς της ΚΡΗΤΗΣ και της ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
9. SV9 ή SY9

Όλοι οι νομοί της ΚΡΗΤΗΣ (συμπεριλαβανομένων και των νήσων που ανήκουν διοικητικά σ’ αυτούς)

Ο Κώδικας Q χρησιμοποιείται στη ραδιοτηλεγραφία ώστε να επιταχύνεται η επικοινωνία μεταξύ των σταθμών και είναι ο μόνος επιτρεπόμενος κώδικας στις ραδιοερασιτεχνικές συζητήσεις στον αέρα. Τα στοιχεία του αποτελούνται από κωδικές λέξεις τριών γραμμάτων του λατινικού αλφαβήτου, με το πρώτο γράμμα να είναι πάντοτε το Q.

Copyright © 2012-2014 ΕΟΔ Ξάνθης.
All Rights Reserved.