Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η Άσκηση Επικοινωνιών ΕΡΜΗΣ 2010.

ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ

Σε περιπτώσεις όπου απειλείται η ανθρώπινη ζωή, η σωματική ακεραιότητα και σε δευτερεύουσα φάση τα υλικά αγαθά των πολιτών, η ανάπτυξη του σχεδίου διάσωσης είναι πρωταρχικής σημασίας. Όλοι όσοι έχουν εμπλακεί σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, ή επιχειρήσεις διάσωσης γνωρίζουν ότι αγωνίζονται με αντίπαλο το χρόνο. Σε τέτοιες περιπτώσεις καθοριστικό ρόλο παίζουν οι επικοινωνίες.
Η πραγματοποίηση της άσκησης «ΕΡΜΗΣ 2010» έχει ως σκοπό αξιολόγηση των κινητών σταθμών της ΕΟΔ και των δυνατοτήτων τους ως προς τη συνεργασία τους με τους φορείς που εμπλέκονται σε περιπτώσεις αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε θέματα τηλεπικοινωνιακών επαφών.
Η δοκιμασία και εξάσκηση σε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα όλων των φορέων, πέραν των υπαρχόντων σχεδίων και καλλιεργεί την αποτελεσματική συνεργασία αυτών.

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης έχοντας ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα τηλεπικοινωνιακής κάλυψης διοργανώνει την άσκηση «ΕΡΜΗΣ 2010» έχοντας καταγράψει πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν σε επιχειρήσεις του παρελθόντος. Τα μέλη της ΕΟΔ που ασχολούνται με τον τομέα των τηλεπικοινωνιών είναι πτυχιούχοι ασυρματιστές (ραδιοερασιτέχνες) και έχουν αποφοιτήσει επιτυχώς από τα σχολεία ειδικότητας ασύρματων επικοινωνιών της οργάνωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις του παρελθόντος υποστήριξαν με τον εξοπλισμό και την εμπειρία τους τον κρατικό μηχανισμό έχοντας ως μοναδικό σκοπό την θετική έκβαση της επιχείρησης.
Η ΕΟΔ έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής μία ημερίδα τηλεπικοινωνιών σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και τρεις διημερίδες αεροδιάσωσης όπου έγινε ιδιαίτερη μνεία σε τηλεπικοινωνιακά θέματα. Επίσης στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και της διαρκούς ενημέρωσης έχουν πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικές επισκέψεις σε: Θάλαμο Επιχειρήσεων του ΥΕΝ (ΚΣΕΔ), Ολυμπία Ράδιο, Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΓΠΠ, Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, 384 ΜΕΔ (Super Puma), 358 ΜΕΔ, 31ΜΕΕ, 383 ΜΕΕΑ (Canadair CL415) σταθμούς ΚΕΠ της Πολεμικής Αεροπορίας κ.α.

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε απο την Ομάδα μας για την διεξαγωγή της Άσκησης ηταν η ορεινή περιοχή του Λειβαδίτη η οποία ειναι ιδανική και λόγω της γεωμορφολογίας , αλλά και του υψομέτρου για επικοινωνίες μεγάλων αποστάσεων σε διάφορες διαμορφώσεις , ( κάτι που γνωρίζουν και οι συνάδελοι απο την ΕΟΔ Κομοτηνής οι οποίοι διεξάγουν την Άσκηση απο αυτό το σημείο ).

Νωρίς το Σάββατο εγκαταστάθηκε ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός υπο συνεχείς άσχημες καιρικές συνθήκες.Πραγματοποιήθηκαν επαφές με παραρτήματα της ΕΟΔ σε όλο τον Ελλαδικό χώρο.Το βράδυ τα καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν με αποτέλεσμα να τερματιστεί η συμμετοχή της ΕΟΔ Ξάνθης . Έγινε αξιολόγηση του εξοπλισμού και της ικανότητας ανταπόκρισης της Ομάδας μας στον τομέα επικοινωνίες με θετικότατα αποτελέσματα.Κάθε χρόνο και καλύτερα.Υπόσχεση του τμήματος επικοινωνιών , το καλύτερο να γίνει Τέλειο!!!

Copyright © 2012-2023 ΕΟΔ Ξάνθης.
All Rights Reserved.