Σύστημα EGNOSΤην επίσημη έναρξη λειτουργίας του δορυφορικού συστήματος EGNOS, συμπληρωματικού του GPS, ανακοίνωσε την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το σύστημα ενεργοποιήθηκε αρχικά το 2005 αλλά μέχρι τώρα βρισκόταν σε φάση δοκιμών και όχι σε ευρεία χρήση από το κοινό.

Σύστημα EGNOSΤο EGNOS λειτουργεί συμπληρωματικά στο αμερικάνικο GPS και βελτιώνει την ακρίβεια προσδιορισμού θέσης στα 2 μέτρα, αντί των 20 που προϋπήρχαν. Αποτελείται από τρείς γεωστατικούς δορυφόρους, πάνω από τον Ατλαντικό και την Ευρώπη, οι οποίοι συνεργάζονται με δίκτυο 40 επίγειων σταθμών και τεσσάρων κέντρων ελέγχου. Η λήψη του σήματος EGNOS είναι δυνατή από όλους τους σύγχρονους δέκτες GPS αφού οι περισσότερες εταιρίες είχαν ενσωματώσει τη δυνατότητα αυτή στις συσκευές τους, καιρό τώρα.

Η ισχύς του σήματος στις διάφορες χώρες της ΕυρώπηςΗ χρήση του συστήματος στην Ευρώπη, εκτός από τους προφανείς σε τομείς όπως επίγειες μεταφορές, αεροπλοΐα, ναυσιπλοΐα, αναμένεται να επεκταθεί στη γεωργία, στην καθοδήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης μέσα σε πόλεις, στην χρέωση σε αυτοκινητοδρόμους.

Ως διάρκεια λειτουργίας ορίστηκε το διάστημα μέχρι το 2013 οπότε και αναμένεται η έναρξη του συστήματος Galileo, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο θα αποτελεί την απάντηση στο αμερικάνικο GPS, παρέχοντας ακρίβεια της τάξης των 10 εκατοστών.

Ρυθμίσεις για δέκτη Garmin

Ρυθμίσεις δέκτη GarminΗ υποστήριξη για λήψη σήματος EGNOS έχει ήδη ενσωματωθεί στους περισσότερους δέκτες χειρός του εμπορίου. Ως παράδειγμα χρησιμοποιούμε έναν δέκτη χειρός Garmin GPSMAP 60CSx αλλά αντίστοιχα βήματα ισχύουν για τους υπόλοιπους.

  • Από το Setup Menu επιλέγουμε System
  • Στο System Setup στο πεδίο GPS θέτουμε Normal (και όχι Battery Saver)
  • Στην ίδια οθόνη, στο πεδίο WAAS/EGNOS θέτουμε Enabled

Δοκιμές στην περιοχή της Ξάνθης

Λήψη σήματος EGNOS στην περιοχή της ΞάνθηςΚατά τη διάρκεια πορείας στην περιοχή της Ξάνθης, ενεργοποιήθηκε η επιλογή EGNOS στον διαθέσιμο δέκτη και διαπιστώθηκε ότι η λήψη σήματος πραγματοποιείται κανονικά. Στην οθόνη του Garmin GPSmap 60CSx, το οποίο χρησιμοποιήθηκε από μέλος της παρέας, στο κάτω μέρος της μπάρας ισχύος σήματος του κάθε δορυφόρου, εμφανίζεται το σύμβολο "D" αν υπάρχει διόρθωση στίγματος από σύστημα DGPS, δηλαδή στην περίπτωσή μας από το EGNOS. Επάνω αριστερά στην ίδια οθόνη εμφανίζεται η ένδειξη της ακρίβειας και προς έκπληξή μας είναι της τάξης των 2 μέτρων.

Ένα μεγάλο βήμα στον ευρωπαϊκό χώρο των συστημάτων προσδιορισμού θέσης, εν αναμονή του Galileo.

Πηγές

Copyright © 2012-2023 ΕΟΔ Ξάνθης.
All Rights Reserved.